20. Apr 2024 - 02:52

Cvičení Jitona

Cvičení Jitona

Extrémní podmínky a sto proškolených hasičů. To byla Jitona 2013.

Praktický výcvik byl určený pro dobrovolné jednotky z Mariánskolázeňka a Toužimska. Organizace se ujali jako v minulosti velitelé stanic z Mariánských Lázní a Toužimi, lektory pak byly profesionální hasiči z těchto stanic. Dějištěm výcviku byl areál bývalého podniku Jitona u Teplé. 

Pro školení dobrovolných jednotek hasičů vydává každýž rok Generální ředitelství HZS ČR soubor témat. Ta je možná proškolit různými způsoby. Například na učebnách, s pomocí výukových materiálů. Ale také je možné připravit praktický výcvik v reálných podmínkách, kdy si každý člen jednotky dané téma vyzkouší vlastníma rukama a na vlastní kůži. „Preferujeme praktický výcvik,“ sdělil jeden z organizátorů. K výcviku posloužil jim už dobře známý areál bývalého podniku Jitona u města Teplá, který svou rozlohou a členitostí umožňuje simulovat reálné podmínky zásahů. Během dvou dnů se v Jitoně vystřídaly téměř dvě desítky jednotek dobrovolných hasičů.

Odborný výcvik byl rozdělený do pěti stanovišť. Každou činnost školili praktickým způsobem příslušníci z profesionálních stanic. Mezi dobrovolnými hasiči byly jednotky, které zde již cvičili a mají i zkušenosti ze zásahové činnosti, ale účastnili se i jednotky bez zkušeností. Dozvěděli se tak vše potřebné o použití dýchacích přístrojů, detailně se naučili jejich obsluhu, uživatelskou kontrolu před použitím, výpočet spotřeby vzduchu hasiče. To hned využili na dalším stanovišti, kde se učili způsoby hašení požárů v uzavřených porostorách-bytech.  Areál Jitony umožňuje v některých částech simulovat skutečný požár rozděláním ohně v uzavřených prostorách, hasiči si tak zkoušeli správné rozvinutí hadicového vedení, pohyb v prostorách zasažených požárem a hlavně za snížené viditelnosti kvůli kouři. Lektoři je naučili nové poznatky při použití proudnic, nový způsob držení a ovládání a také samotné hašení ohně s použitím různých způsobů vodních proudů. Nechybělo ani školení práce s lanovou technikou. Dobrovolné jednotky se učily základní uzly, aby je podle slov lektorů uměly i poslepu. Vyzkoušeli si slanění s použitím hasičských opasků na laně, ale i noouzový způsob sebezáchrany na hadici - Dulferův sed.  Následoval výcvik 
správného používání hasičského nástavovacího žebříku a nejrůznější způsoby záchrany osob, ať už právě z výšek s pomocí žebříku, nebo i bezvládných osob z nejrůznějších prostorů. Ryze zimní téma si pak zkoušeli u zamrzlých rybníků, které areál Jitony rovněž nabízí. Hasiči se tak naučili správné způsoby záchrany topících se osob, které se propadly v ledu. Na všech stanovištích pracovali dobrovolní hasiči jen s tím vybavením, které skutečně mají ve výbavě. Vše, co si během víkendu v Jitoně zopakovali, naučili a poznali, mohou již začít používat i při skutečných zásazích.

Celý výcvik byl výrazně ztížený extrémními podmínkami. Po celou dobu panovala teplota hluboko pod bodem mrazu, Jitona byla zasypána stále novými přívaly sněhu. Jak psáno, těžko na cvičišti - lehce na bojišti. Počasí prověřilo i umění řidičů zásahoivé techniky při jízdě do Teplé a zpět.

Cílem výcviku bylo naučit či zdokonalit základní činností, které hasiči musí ovládat. Podle ohlasů z řad zúčastněných dobrovolných hasičů se to podařilo. Nejvíce oceňovali, že celý výcvik byl veden praktickou formou, vše si mohli vyzkoušet, lektoři se každé jednotce věnovali natolik, aby každý člen každou činnost bez problémů ovládal. Na každé stanovište bylo celých 60 minut. Pro profesionální hasiče je naopak tento výcvik investicí do vlastní práce, při společných zásazích se pak mohou na dobře vyškolené dobrovolné jednotky spolehnout a navzájem si mohou pomáhat. Zpestřením pak byla ukázka použití vysokotlakého řezacího a hasicího zařícení Cobra, které v Jitoně předvedli profi kolegové z Plzně. Zařízení umožňuje hašení požárů v uzavřených prostorech tím, že se pomocí tlaku vody a abraziva prořeže zdí. Do Jitony by se doborovolné jednotky při dalším výcviku měly v letošním roce ještě vrátit.

 

Zúčastněné jednotky:

JSDH Teplá
JSDH Verušičky
JSDH Útvina
JSDH Krásné Údolí
JSDH Štědrá
JSDH Bochov
JSDH Horní Slavkov
JSDH Žlutice
JSDH Toužim
JSDH Otročín
JSDH Bečov nad Teplou
JSDH Drmoul
JSDH Lázně Kynžvart
JSDH Skalná
JSDH Tři sekery
JSDH Ovesné Kladruby

V sobotu 18. listopadu se naše JSDH účastnila společného cvičení ve Žluticích. Za účasti všech okolních pozvaných jednotek byl procvičován zásah na budovu s vyšším počtem pater (panelový dům) a kyvadlová přeprava vody. Bližší informace najdete na stránkách SDH Žlutice.