26. Apr 2024 - 11:36

Luxor 2013

Dne 28. 4. 2013 se naše jednotka Verušičky tradičně zúčastnila krajského cvičení LUXOR 2013.

 

ČERVENEC 2013

Hasiči evakuovali padesát dětí z tábora u Žlutic

Při nočním cvičení si hasiči prověřili nejen činnost na samotném dětském táboře, ale také práci štábu. Ten měl za úkol řešit fiktivní větrnou vichřici. 

Padesát dětí v ohoření na dětském stanovém táboře u Žlutic na Karlovarsku kvůli náhlé větrné vichřici. Taková byla rozehra prověřovacího cvičení pro hasiče z Karlovarského kraje v noci z pondělí na úterý. Cvičení se podařilo utajit nejen před samotnými táborníky, ale i před zasahujícími hasiči. O prověřovacím cvičení nevědělo dopředu ani operační středisko hasičů či štáb Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje, který celý průběh připraveného zásahu řídil.

Hasiči jako první úkol zajistili převezení potřebného vybavení pro základnu humanitární pomoci ze skladu v Karlových Varů do Žlutic. V tamní základní škole bylo potřeba připravit prostor pro přespání všech táborníků. Zároveň bylo potřeba zajistit prostředky pro převezení evakuovaných dětí a jejich vedoucích. Další jednotky hasičů pak měly za úkol provést samotnou evakuaci. Do tábora přijela hasičská auta zcela nečekaně chvíli před půlnocí, kdy už všichni táborníci spali ve svých stanech. Hasiči společně s táborovými vedoucími vzbudili spící děti, ty si mohly zabalit jen to nejnutnější a po přepočítání a zkontrolování jmenných seznamů hasiči po skupinách převezli všechny děti k připravenému autobusu. V tělocvičně žlutické základní školy už na všechny čekala opět kontrola počtu a jmen a pak už prostor pro přespání. Ráno hasiči všechny evakuované děti odvezli zpět do tábora.

Mezitím co probíhala záchrana dětí z tábora, řešil štáb i další událostí spojené s fiktivní větrnou vichřicí. Ať už to byly popadané stromy, nehoda hasičského auta či sesunutí svahu. Úkolem cvičení bylo prověřit činnost při podobné událostí na všech úrovních.

 

Zasahující jednotky:

HZS Toužim (CAS 20 Iveco)
HZS Karlovy Vary (NA Iveco, KA Iveco, VEA Toyota)
HZS CHZ Sokolov (Autobus Iveco)
JSDH Žlutice (CAS 20 T815)
JSDH Verušičky (CAS 24 Š706)
JSDH Stráž nad Ohří (CAS 24 Š706)
JSDH Otročín (DA V3S)
JSDH Bečov n/T (CAS 24 L101)